Pianobegeleiding

Jan van Liere

Jan van Liere begon op 7-jarige leeftijd met pianospelen. Een grote nieuwsgierigheid naar muziek in het algemeen en pianomuziek in het bijzonder, gecombineerd met een kast vol muziek van zijn vader, zorgde ervoor dat hij al gauw bekend werd met de grote klassieke werken. Dit legde ook de basis voor zijn uitstekende prima-vista spel. Een logische stap was het dan ook, om na de middelbare school in 1978 piano te gaan studeren aan het conservatorium te Leeuwarden (toen nog Muziek Pedagogische Academie) bij Francine Espinosa. Na zijn eindexamen in 1984 bekwaamde hij zich verder bij Herman Uhlhorn te Utrecht en Willem Brons te Amsterdam. 

Momenteel geeft hij zelf privé - pianolessen aan leerlingen in Joure en wijde omgeving.

Jan is vaste pianist bij diverse koren, waaronder het “Sneeker Cantatekoor” , theaterkoor “Animato” uit Leeuwarden en sinds 1992 ook bij de Oratorium Vereniging Bolsward.

In zijn loopbaan heeft hij aan verschillende leuke projecten meegedaan. Enkele hoogtepunten waren: in 1982 was hij solist bij het Frysk Jeugdorkest in de Grande Polonaise op. 22 van Chopin. In 1984 trad hij op  met mannenkoor “Edoza” uit Sneek op het Oerol-festival op Terschelling. In 1991 begeleidde hij de Engelse Euphonium-spelers Robert en Nicholas Childs in Sneek. In 1995 werkte hij mee aan de premiere van “Quintessens” van Eric Swiggers in Heerenveen en Tilburg. In 1995 werkte hij mee aan de jubileumuitvoering “Gysbert Sjongt” van de Oratorium Vereniging Bolsward. Tussen 2001 en 2004 gaf hij concerten met fagottist Dirk Meijer in Heidelberg, Würzburg, Helsinki en Hämeenlinna. In 2009 was hij solist in de Finse première van het 1e pianoconcert van Marttinen in Hämeenlinna. Hij werkte mee aan uitvoeringen van de “Messe Solenelle”van Rossini. Hij werkte mee aan diverse c.d. opnames. 

Sinds 1989 speelt Jan met Annemarie van der Reijden (fluit) en Derk Stegeman (cello) in het trio Hexapode.  

Hij maakt  zich samen met de Stichting Tauno Marttisen Kunniaksi sterk voor het promoten van de muziek van de Finse componist Tauno Marttinen.

Janvanliere.jpg